Čas prekvapení a lásky k domácemu chlebu
Vyschýna vám chlebík v ľane? Máte doma svoje ľanové vrecko a s láskou si pečiete svoj vlastný kváskový chlebík? Ak áno, potom určite s nami zdieľate tú istú vášeň. Pre mnohých z nás nie je kváskový chlieb len jedlom samotným. Je to umenie, ktoré si vyžaduje trpezlivosť, starostlivosť a lásku. Je to ako cesta do nezmapovaných krajín, plných zaujímavých zážitkov a nespočetných možností. A tak sa ponárame do sveta pečenia, kde vône a chute tvoria jedinečný zážitok pre všetky naše zmysly.
Kváskovanie: tajomstvo a kúzlo vlastného chleba
Kváskovanie je pre mnohých viac než len samotný proces, ako si upiecť chlieb. Je to spôsob, ako sa prenášajú vedomosti, tradície a kultúra z generácie na generáciu. Je to skutočné umenie, ktoré v sebe skrýva nespočetné množstvo tajomstiev. Je to o láske a očakávaní. Je to o pocite, že ste niečo vytvorili sami a že to má pre vás skutočnú hodnotu.
Kváskujete, alebo si chlebík kupujete? Stane sa aj vám, že vám začína chlebík vyschýnať? Áno, ľanové plátno je dostatočne pevné, hrubé, sľubuje nám, že pečivo v ňom vydrží dlho čerstvé. No, povedzme si úprimne, nemôžeme očakávať, že na štvrtý deň vyberieme z vrecúška chlebík ako čerstvo vytiahnutý z rúry. Priznajme si, že také zázračné vlastnosti ľanové plátno nemá, no vyschýnať by v ňom pečivo nemalo. Toto bola aj vaša najčastejšia otázka pri našich spoločných stretnutiach na SAShE v Starej tržnici. Preto som sa rozhodla, aj pre vás všetkých, s ktorými som sa osobne nestretla, napísať vám pár rád ako tejto nechcenej situácii predísť.
Nebojte sa ľanu
Viete si predstaviť ten pocit, keď si s toľkou láskou a radosťou doma upečiete svoj vlastný chlebík. Všade to neodolateľne rozvoniava, až ho máte okamžite chuť zjesť a rýchlo si z neho odkrojiť. Ach, tú vôňu cítim aj cez monitor počítača.
Chlebík necháme najskôr vychladnúť a až tak ho vložíte do nášho ľanového vrecka. Ešte teplý sa odkladať do vrecúška neodporúča i keď je zabalený v plátne. Mohol by sa jemne spariť a ľanové plátno vám navlhne. Ste z tých, čo si pečú kváskový chlieb a máte svoje ľanové vrecúško? Úžasné! No, ak ste sa stretli s tým, že vám vyschýna chlebík v ľane, nevzdávajte to hneď!
Nebojte sa ľanu! Ak vám vaše pečivo a chlebík začnú schnúť, máte pravdepodobne doma suchšie prostredie a v miestnosti suchý vzduch. Stáva sa to hlavne vo vykurovacom období, alebo pri vysokých vonkajších teplotách. Čo robiť v takýchto prípadoch? Verím, že ste sa s tým už stretli aj vy a práve vtedy to netreba vzdať. Trpezlivosť ruže prináša, poznáte to, však?
Pár overených rád našich starých mám
Vyschýna vám chlebík v ľane?
Kváskový chlieb a pečivo v ľanovom vrecúšku vyskúšajte zavrieť do dreveného chlebníka, ktorý dobre tesní a nemá v lištovaní medzierky. Neodporúča sa ho dávať do uzatvárateľných nádob z plastu. To sme ho potom mohli nechať aj v plastovom vrecku. V prípade, že drevený chlebník nemáte, nemusíte ho hneď kupovať. Môžete ľanové vrecko s pečivom zavrieť do rúry na pečenie, tá tesní dokonale. Ak máte zaužívané potravinové skrinky, šuplíky, vložte vrecko ešte do sklenej nádoby s vrchnákom. V každej domácnosti sa nájde klasická jánska misa alebo hlinená nádoba.
Ani v jednom príklade ste sa nenašli a nepomohlo to? Nezúfajte, stačí keď svoj s láskou upečený chlebík vložíte vo vrecúšku do sklenej nádoby, zavriete do skrinky a pridáte do misy k vrecúšku ešte jedno jabĺčko. Nebojte sa experimentovať a skúšať nové veci, pretože práve takto nachádzame tie správne riešenia. V každej domácnosti je to špecifické a čo platí v jednej, v druhej nemusí. Nebojte sa vyskúšať, čo z toho pomôže práve u vás a napíšte nám. Radi sa o vaše skúsenosti podelíme aj s ostatnými.
Ak pečiete z kvásku, tak viete, že kvások je živý organizmus a rovnako je to potom aj s vašim pečivom. Ľanové vrecko je z čiste prírodného materiálu a tak v spoločnej kombinácii a spolu s prostredím pracujú. Netreba to vzdať, a ak ešte stále váhate nad kúpou prírodného ľanového obalu na vaše voňajúce pečivo, odporúčam zo začiatku vyskúšať jednoduché ľanové vrecúška aj vo väčšom rozmere. Viete tak chlebík zabaliť spoľahlivo do viacerých vrstiev. Dostupné ich môžete nájsť TU. Medzi veľmi obľúbené výrobky sa zaradili aj kuchynské utierky z ručne tkaného plátna. Aj do nich viete chlieb a pečivo rovnako spoľahlivo zavinúť, nájdete ich TU
Aký je váš zaručený recept a trik? Smelo sa s nami podelte o vaše skúsenosti a rady. Niet nad spätnú väzbu, ktorá nám pomáha rásť a prispôsobovať sa vašim potrebám. Sme tu pre vás a verím, že mnohí z vás už pocítili výhody kvalitných ľanových výrobkov. Vaša spokojnosť je pre nás najdôležitejšia a záväzok k vám nekončí len pri predaji. Sme tu, aby sme vám poskytli podporu, rady a inšpiráciu, ako ešte viac využiť svoje ľanové vrecko na chlieb. Preto nás neváhajte kontaktovať s akýmikoľvek otázkami, alebo nápadmi, o ktoré by ste s nami chceli podeliť. Prajeme vám krásne a farebné dni plné čerstvého chleba, bez plesní, baktérií, prachu a alergií, to je život s ľanom. Tam, kde sa spája tradícia s moderným štýlom a kde je každý peceň chleba malým umeleckým dielom♥
Fotky: Ela Krídlová ZO SRDCA DO HRNCA a Vlaďka Turčok